Περιγραφή Φεστιβάλ

Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας
Μια γιορτή πολιτισμού και νιότης στο νησί της Λευκάδας.

Από την ίδρυσή του το 1962, το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας προωθεί το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών σε όλο τον κόσμο μέσα από πολιτιστικές και παραδοσιακές λαϊκές μορφές στην τέχνη της μουσικής και του χορού.

Ο Αντώνης Τζεβελέκης, μια χαρισματική προσωπικότητα και πρωτοπόρος στην εποχή του, ήταν ο ιδρυτής του φεστιβάλ.

Στο φεστιβάλ χορευτικά συγκροτήματα από τις πέντε ηπείρους ενισχύουν, μέσα από τις εμφανίσεις τους, το μήνυμα της φιλίας, της επικοινωνίας και της συνεργασίας.

Η συμμετοχή των φολκλορικών ομάδων στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες γηγενείς και ξένους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν, να εκτιμήσουν και να απολαύσουν τη λαϊκή τέχνη και την πολιτιστική κληρονομιά των άλλων χωρών.

Περισσότερα από 600 συγκροτήματα έχουν αντιπροσωπεύσει τη λαογραφία των σχεδόν 150 χωρών στο φεστιβάλ μέχρι σήμερα.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται κατά την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου, από μια Κυριακή στην άλλη, αρχής γενομένης με την μεγάλη παρέλαση της ειρήνης και της φιλίας, την τελετή της βραδιάς που σηματοδοτεί την έναρξη το βράδυ ( εκείνη την πρώτη Κυριακή ) με μια πολύ σύντομη εμφάνιση από όλες τις ομάδες χορού .

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι ομάδες παρουσιάζουν πλήρεις εμφανίσεις και παραστάσεις και τελικά φτάνοντας στην κορυφή στη δεύτερη Κυριακή με την μαγευτική τελετή λήξης να περιλαμβάνει την ανταλλαγή των δώρων και τον τελικό χορό της ειρήνης στη σκηνή από όλους τους συμμετέχοντες. Ο παρουσιαστής του φεστιβάλ είναι ο κ Αλέξης Κωστάλας..

Κατά τη διάρκεια των 10 ημερών του φεστιβάλ οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν μια μοναδική εμπειρία ζωής στο νησί της Λευκάδας, συνδυάζοντας τις παραστάσεις τους με μια σειρά από δραστηριότητες αναψυχής, όπως αξιοθέατα, αθλήματα, εκδρομές, νυχτερινή ζωή.

Αυτή η πτυχή του φεστιβάλ κάνει όλους τους συμμετέχοντες χαρούμενους και επισημαίνει τον πολύπλευρο χαρακτήρα της εκδήλωσης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας είναι το παλαιότερο του είδους του στην Ελλάδα και το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ στην Ευρώπη –μετά από το Fetes de la Vigne της Ντιζόν.

Μέχρι σήμερα το Φεστιβάλ διατηρεί τον μη κερδοσκοπικό προσανατολισμό του εστιάζοντας σε θεάματα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας σε ένα μείγμα από επαγγελματίες και ερασιτέχνες δημιουργούς.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Δήμαρχος της Λευκάδας.

Το φεστιβάλ στηρίζεται πολύ στους εθελοντές του, οι οποίοι με χαρά εκτελούν ένα μεγάλο αριθμό εργασιών.

Με τα χρόνια το φεστιβάλ έχει καθιερώσει συνεργασίες με Πρεσβείες, πανεπιστημιακά τμήματα, ινστιτούτα, ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και περιλαμβάνεται στην παγκόσμια πολιτιστική ατζέντα ως μια αξιόλογη ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση στην Ελλάδα. Πρόσφατα το φεστιβάλ κέρδισε το σήμα EFFE (Εurope for festivals festivals for Europe), ενός πιλοτικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ παράλληλα εισήλθε στο WAPA(World Association of Performing Arts) και στο FIDAF(Federation of International Dance Festivals).

Η τρέχουσα δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει φυσικά επηρεάσει το Φεστιβάλ θέτοντας περιορισμούς στους ορίζοντές του. Από την άλλη πλευρά, έχει αποδειχθεί ότι το φεστιβάλ είναι ένα διαχρονικό γεγονός που καταφέρνει όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να «αναδυθεί» ακόμα πιο ένδοξο, ανεξάρτητα από τη σκληρή οικονομική κατάσταση