Περιγραφή Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι ένα διεθνές, εθελοντικό, μη εμπορικό φεστιβάλ, το οποίο έχει ως στόχο να προσφέρει έναν ανοιχτό χώρο σε νέους καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν και να προωθήσουν τη δουλειά τους. Είναι μια ευρεία συνεργασία τοπικών οργανώσεων, συλλόγων και ομάδων, με το συντονισμό του οργανισμού νεολαίας και εκπαίδευσης Κ.Α.ΝΕ. και του Κέντρου Νέων Καλαμάτας.

Είναι ένα μη-πολιτικό, μη-θρησκευτικό φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο και αυτό-χρηματοδοτούμενο που βασίζεται στον εθελοντισμό. Κίνητρό μας για την έναρξή του, ήταν το πάθος μας να κάνουμε κάτι διαφορετικό, η επιθυμία μας να κάνουμε τη διαφορά και η ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο όλοι μπορούν να απολαύσουν.

Το Φεστιβάλ Δρόμου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 στην πλατεία Φραγκόλιμνας, έχοντας δύο παράλληλους στόχους. Ο πρώτος ήταν η χρήση και η ανάδειξη των δημόσιων χώρων της πόλης με δραστηριότητες που ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και προσφέρουν στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, ενώ ο δεύτερος ήταν η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των συμμετεχόντων και η προσφορά σε αυτούς χώρων στους οποίους μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.

Οι τέχνες του δρόμου ήταν πάντα, και είναι, η ελεύθερη έκφραση των καλλιτεχνών μέσω της ζωγραφικής, του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, σε ένα χώρο όπου ο καθένας μας έχει πρόσβαση και επιλέγει να συμμετάσχει ή να παρακολουθήσει, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οποιασδήποτε συναλλαγής.

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι ένα σημαντικό γεγονός που προσφέρει έναν ανοιχτό χώρο στους νέους, ενισχύει τη δημιουργικότητά τους και προωθεί τη δουλειά τους. Βοηθάει στη δημιουργία νέων συνεργασιών μεταξύ οργανισμών και καλλιτεχνών. Μεταχειρίζεται τον κάθε συμμετέχοντα ισότιμα και προωθεί την καλλιτεχνική δημιουργία.

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι ένα ανοιχτό πείραμα και ανήκει στην κοινωνία. Ο διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ έχει μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία: πολυπολιτισμικότητα, ανταλλαγή καλών προακτικών, νέες ιδέες γεννιούνται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, και όλα αυτά μέσα σε κλίμα διασκέδασης και χαράς.