Περιγραφή Φεστιβάλ

Το Athens Digital Arts Festival (ADAF) είναι ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και αποτελεί μια γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού, μια ετήσια συνάντηση που φέρνει σε επαφή μια παγκόσμια κοινότητα καλλιτεχνών και κοινού.

Στόχος του Athens Digital Arts Festival είναι να ενθαρρύνει, να ενεργοποιήσει και να προωθήσει όλες τις όψεις της ψηφιακής δημιουργίας φιλοξενώντας καλλιτέχνες και κοινότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Με το πολυεπίπεδο πρόγραμμά του το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει μια ευρεία γκάμα Εκθέσεων, Προβολών, Live Performances, Workshops και Διεθνών Αφιερωμάτων που παρουσιάζουν έργα τέχνης τα οποία φέρουν τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού μέσου και στοχάζονται πάνω στη γλώσσα και την αισθητική του.

Το Athens Video Art Festival ιδρύθηκε το 2005 με την πρόθεση να προσφέρει μια πλατφόρμα για video art, installations και live performances. Μέσα στη δεκαετή της πορεία, η διοργάνωση σταδιακά εξελίχθηκε ενσωματώνοντας περισσότερες μορφές έκφρασης, όπως web art, interactive installations, animation, digital image, performances, applications και workshops, παρουσιάζοντας δημιουργικές πτυχές του σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού.

Το 2012 προστέθηκε ο υπότιτλος «Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων» με στόχο να επικοινωνηθεί το ευρύ φάσμα των δράσεών της.

Τον Ιανουάριο 2015, το φεστιβάλ μετονομάστηκε σε Athens Digital Arts Festival.

Δελτίο Τύπου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival (ADAF) – επιστρέφει με τη 13η διοργάνωση στις 18 με 21 Μαΐου.
Φέτος, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, σε ένα ακίνητο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής, στην οδό Μητροπόλεως 23, το οποίο διαθέτει, για την υποστήριξη του φεστιβάλ, η «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ».
Με τη θεματική #PostFuture, το ADAF 2017 επιδιώκει να εξερευνήσει το μέλλον της ψηφιακής κουλτούρας, ενώνοντας τα όρια ψηφιακού και πραγματικού, αλλά και ανακαλύπτοντας τις επιπτώσεις του φουτουριστικού τρόπου ζωής στις διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης καθημερινότητας.
Το ADAF 2017 συγκέτρωσε 1830 καλλιτεχνικές προτάσεις από 1055 καλλιτεχνικές (67 χώρες) με σκοπό να διερευνήσει το απροσδιόριστο αυτό μέλλον, υπερβαίνοντας την ψηφιακή κουλτούρα και ανταλλάσσοντας απόψεις υπό το θέμα #PostFuture.

 

ADAF Kids 2017

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών

  • Ημερομηνίες: 18-21 Μαΐου 2017
  • Ώρες και διάρκεια προγράμματος: 10:00-20:00
  • Είσοδος Ελεύθερη

Κεντρικός Χώρος: Μητροπόλεως 23, Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας

Το #ADAFkids επιστρέφει εμπλουτισμένο στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival (ADAF), που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 21 Μαΐου 2017, στην οδό Μητροπόλεως 23, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με θέμα το #PostFuture.

Συνδυάζοντας την εκπαίδευση και το παιχνίδι, παιδιά και γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν το “μετα-μέλλον”, μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια, τεχνολογικά πειράματα, προβολές animation και διαδραστικές εγκαταστάσεις. Με την καθοδήγηση έμπειρων εισηγητών θα ανακαλύψουν τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας, καλλιεργώντας παράλληλα τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους.

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας . Προκράτηση θέσης στο kids@adaf.gr

 

Πρόγραμμα

 

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

2017.adaf.gr/programme/

 

ADAF KIDS ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

1. Εκπαιδευτικά Εργαστήρια, Ομιλίες, Τεχνολογικά Πειράματα:

-Noise Toys (εκπαιδευτικό εργαστήριο)

Εργαστήριο με μουσικά όργανα φτιαγμένα από παιδικά ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλες απλές ηλεκτρονικές συσκευές.

Εισηγητής: Στέλιος Γιαννουλάκης

Πέμπτη 18/5, 10:00 – 12:00 π.μ.

-Paper Circuits (εκπαιδευτικό εργαστήριο)

Συνδυάζοντας επιστήμη και τέχνη, τα paper electronics κινούνται γύρω από τους άξονες του ηλεκτρισμού, και της χειροτεχνίας.

Εισηγητές: Μαριάννα Ανθρωπέλου, Αλέξανδρος Καλφόγλου (Athens Makerspace)

Παρασκευή 19/5, 10:00 – 12:00 π.μ

Κυριακή 21/5, 13:00 – 14:00 μ.μ

-3D Printing (εκπαιδευτικό εργαστήριο)

Εισαγωγή στο 3D Printing και βασική κατανόηση των διαδικασιών και βημάτων από την ιδέα στην παραγωγή.

Εισηγητές: Ντείβιντ Σαλτίελ, Ηλίας Σαλτιέλ (Athens Makerspace)

Πέμπτη 18/5, 10:00 – 11:30 π.μ.

Παρασκευή 19/5, 10:00 – 11:30 π.μ

-Technology in the 21st Century (Ομιλία)

Ομιλία – παρουσίαση της ιστορικής πορείας της τεχνολογίας στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από τον πρώτο διαδραστικό πίνακα και καταλήγοντας στη STEM εκπαίδευση (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Εισηγητής: Ηλίας Σαλτιέλ (Athens Makerspace)

Πέμπτη 18/5, 12:00 – 12:30 π.μ.

Παρασκευή 19/5, 12:00 – 12:30 π

-Digital Kids Orchestra (εκπαιδευτικό εργαστήριο)

Καινοτόμο εργαστήριο που εισάγει τα μικρά παιδιά στη διαδραστική μουσική τεχνολογία. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά θα παίξουν μουσική σε μικρές ομάδες, χρησιμοποιώντας i pads σα μουσικά όργανα.

Με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος – Κολλέγιο Αθηνών

Εισηγητές: Λίλυ Κότσιρα, Μάνος Ροβίθης I.D.E.A (Inclusive Digital Educational Amusement)

Σάββατο 20/5, 10:00 – 13:00 μ.μ.

-«Ζωντανεύοντας την Εικόνα» (εκπαιδευτικό εργαστήριο)

Το animation workshop το οποίο δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να «ταξιδέψουν» μαζί με έμπειρους animators από την βασική αρχή της δημιουργίας του σχεδίου έως τη σύνθεση της κίνησης, φτιάχνοντας με χαρτί τις πρώτες τους animation δημιουργίες.

Εισηγητής: Ηλίας Χατζηχριστοδούλου

Σάββατο 20/5, 13:00 – 14:00 μ.μ.

Κυριακή 21/5, 10:00 – 11:00 π.μ.

-Wear A Sentiment (εκπαιδευτικό εργαστήριο)

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου “Wear a sentiment” τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τις διαδραστικές τεχνολογίες και την τέχνη της performance.

Εισηγήτριες: Μαριλένα Γεωργαντζή, Έφη Σούλη

Σάββατο 20/5, 17:00 – 18:30 μ.μ

-Toothbrush Kits Presentation (τεχνολογικό πείραμα)

Σε αυτό το τεχνολογικό πείραμα οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να δουν ή/και να κατασκευάσουν το δικό τους μικρο-ρομποτ από μια οδοντοβουρτσα.

Εισηγητής: Νίκος Αθανασόπουλος

Σάββατο 20/5, 18:30 – 19:00 μ.μ.

-Interactive Garden | Διαδραστικός κήπος (εκπαιδευτικό εργαστήριο)

Σε αυτό το εργαστήρι, συνδυάζοντας χάρτινες κατασκευές, φύλλα, αισθητήρες φωτός και ένα μοτέρ, τα παιδιά θα κατασκευάσουν ένα μικρό κινούμενο φυτό-ρομπότ!

Εισηγήτρια: Άρτεμις Παπαγεωργίου

Κυριακή 21/5, 11:00 – 13:00 μ.μ.

-Lemon Kits (τεχνολογικό πείραμα)

Κατασκευή μιας μπαταριάς από λεμόνια (βολταϊκά στοιχεία). Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν την δημιουργία μιας μπαταρίας από ένα ή δυο λεμόνια και να ανάψουν με αυτή ένα λαμπάκι LED.

Εισηγητής: Νίκος Αθανασόπουλος

Κυριακή 21/5, 14:00 -14:30 μ.μ

2.Διαδραστικές Εγκαταστάσεις

-Glowing Wall

Ζωγραφίστε με το φως! Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν με φακούς UV light και να δημιουργήσουν τους δικούς τους μαγικούς κόσμους και εικόνες που λάμπουν στο σκοτάδι.

Καλλιτέχνης: Βασίλης Καμπούρης

Πέμπτη 18/5 – Κυριακή 21/5, 10:00 – 20:00 μ.μ.

ADAF Kids, 4ος όροφο

-Demonz I.

Το Demonz είναι ένα μεγάλης κλίμακας διαδραστικό παιχνίδι, ένας μεγάλος παιδότοπος. Εμπνευσμένο από το κλασικό «dodgeball», το Demonz συνδυάζει τις τεχνολογίες motion-tracking και το projection-mapping, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία παιχνιδιού, τέχνης και τεχνολογίας.

Καλλιτέχνης : INITI

Πέμπτη 18/5 – Κυριακή 21/5, 10:00 – 20:00 μ.μ.

ADAF Kids, 4ος όροφος

-Piano Circuits

Συνδυάζοντας χορό, μουσική, παιχνίδι και νέες τεχνολογιες, τα παιδιά χρησιμοποιούν τα πόδια τους για να φτιάξουν τις μελωδίες τους ! Για τις ανάγκες του ΑDAF, η Gamely θα αναβίωσει το μεγάλο πιάνο με μια πρωτοτυπία, την ευκαιρία να κατανοήσουν οι μικροί μας φίλοι την κατασκευή και λειτουργία του.

Καλλιτεχνική ομάδα: Αλέξανδρος Καλφόγλου/ Athens MakerSpace

Πέμπτη 18/5 – Κυριακή 21/5, 10:00 – 20:00 μ.μ.

ADAF Kids, 4ος όροφος

-IMMERSIO

Το Immersio είναι μια διαδραστική και συναρπαστική εμπειρία κατά την οποία τα παιδιά βυθίζονται σε ένα ζωντανό όνειρο, σε ένα σύμπαν όπου η αίσθηση του σώματος και του τριγύρω χώρου αλλάζει καθώς μεταφέρονται σε εικονικούς κόσμους φτιαγμένους από πραγματικές αλλά και φαντασιακές εικόνες.

Καλλιτεχνική ομάδα: Immersio Group

Πέμπτη 18/5 – Κυριακή 21/5, 10:00 – 20:00 μ.μ.

ADAF Kids, 4ος όροφος

-Interactive Virtual Graffiti

Το Virtual Graffiti είναι η εξέλιξη της κλασικής έννοιας του γκραφίτι. Παρουσιάζει διάφορα πλεονεκτήματα, όπως το μέσο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί επ’ άπειρο. Το Virtual Graffiti παρέχει στο κοινό τη δυνατότητα να διορθώσει ή/και να μετατρέψει τη δημιουργία του. Επιπλέον, η συσκευή λύνει το πρόβλημα των αναθυμιάσεων που προκαλούνται από τα «παραδοσιακά» σπρέι μπογιάς, γκραφίτι. Τα εργαστήρια “Virtual Graffiti” επεκτείνουν τα πλεονεκτήματα των γκραφίτι, όπως η διαθέσιμη και ελεύθερη έκφραση. Στόχος των εργαστηρίων είναι να εξοικειώσει το κοινό με την καινούρια μορφή γκραφίτι. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν είτε ο καθένας μόνος του είτε όλοι μαζί.

Καλλιτέχνης: Kamel Ghabte

Πέμπτη 18/5 – Κυριακή 21/5, 10:00 – 20:00 μ.μ.

ADAF Kids, 4ος όροφος

3.Προβολές Animation

Ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα animation με έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Στόχος των προβολών είναι να αναδείξει αξίες όπως η οικογένεια, η φιλία και η περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες ιστορίες. (Διάρκεια: 26:15’’)

Awesome Beetle’s Colors, Idra Sproge (DE), 2016 | AMI, Vorname Nachname (DE), 2017 |Vacal Especial, Rafael Beco (PT), 2016 | Our Wonderful Nature – The Common Chameleon, Tomer Eshed (DE), 2016 | FEARS, Nata Melutkh (UA), 2015 |Charlie et ses grandes dents, Esther Lalanne (FR), 2016 | DARREL, Marc Briones Piulachs & Alan Carabantes Person (SP), 2016