Περιγραφή Φεστιβάλ

Syros International Film Festival

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ιδρύθηκε το 2013 και έχει στόχο την ετήσια συνάντηση ελληνικών και διεθνών ανεξάρτητων ταινιών –μέσα από δύο διαγωνιστικά τμήματα–, θεματικών προβολών, εργαστηρίων, ομιλιών και παράλληλων εκθέσεων, κάθε καλοκαίρι στη Σύρο.

Το 2015, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου εγκαινιάζει ένα τοποειδές (site-specific) ερευνητικό εργαστήριο-residency οπτικοκουστικών τεχνών, που θα λάβει χώρα στο Μοναστήρι της Άνω Σύρου.

Παρά τη διεθνή εμβέλεια και φυσιογνωμία του, το φεστιβάλ έχει ως πεδίο αναφοράς τη Σύρο – άρα και το πλαίσιο που ορίζουν τα ιδιαίτερα τοπικά της χαρακτηριστικά: έτσι, επιδιώκει να ανοίξει τον διάλογο ανάμεσα στο τοπικό και στο διεθνές και παγκόσμιο.

Παραδοσιακοί χώροι, αλλά και αναπροσαρμοσμένοι χώροι σ’ όλο το νησί αξιοποιούνται ως χώροι προβολών, σε μια απόπειρα ανάδειξης του πλούσιου ιστορικού, πολιτισμικού και αρχιτεκτονικού παρελθόντος της Σύρου, μιας κληρονομιάς που παραμένει ζωντανή και στο παρόν.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου αποσκοπεί στο να αναγάγει τη Σύρο σ’ έναν ιδανικό προορισμό για την κινηματογραφική τέχνη και τις οπτικές τέχνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.